Junts pel Nostre Poble

El nostre poble, la nostra responsabilitat


Covarxiforum

Vinromà News

JNP

JNP

El racó crític

Inici | D'on venim? | Qui som? | Representants | Actualitat | Notes de premsa

D'on venim?


RESIDUS TÒXICS I PERILLOSOS. CRONOLOGIA D'UN DESFICACI

 • A principis del 2005 comencen a comprar-se els terrenys on volen instal·lar la planta de tractament de Residus Tòxics i Perillosos. Primer es diu que volen els terrenys per a criar ramat boví de manera intensiva. A mesura que pasen els mesos, les especulacions per a que s'utilitzaran els terrenys van canviant.

 • Aplegue juliol i els mals presentiments comencen a fer-se reals, els remors ja apunten a una macro planta de reciclatge de RTP, que porta en ella un macro abocador, que ens garantirie RTP pels segles dels segles.

 • Geimesa i l'Ajuntament fan la presentació del projecte a la Casa de la Cultura.

 • Un cercle reduït de gent comença a menejar-se i a presentar al·legacions en contra del despropòsit de projecte.

 • Dia de la Joia, 26 d'agost de 2005, últim dia de Festes d'Agost. L'equip de govern intenta aprovar el projecte, un nombre important de gent es presenta a la plaça d'Espanya, davant de la Casa de la Vila, per a oposar-se a este PAI. L'alcalde desconvoca el ple, per motius "imponderables".

 • Dia 2 de setembre de 2005, després de vàries reunions d'unes poques persones, es convoca a tots aquells que estan en contra del PAI Industrial Mediambiental i es conforma la Junta de la Plataforma.

 • 3 de setembre de 2005, es fa una recollida de signatures i afiliació de socis. Aconseguint en només dues hores 400 signatures i un centenar de socis.

 • El 12 de setembre de 2005, a les 13:00h la junta de la PA s'entrevista amb l'Alcalde per intentar que ature el projecte del PAI i demane més informació a terceres persones. Este dia a les 19:00h se celebra el ple on s'aprova el PAI per cinc vots a favor (PP) i quatre en contra (PSOE). Tant el saló d'actes com davant de la Casa de la Vila estava ple de gent.

 • De la Plataforma a JNP

  A partir d'esta decisió es va desencadenar un fort moviment ciutadà en contra i immediatament, després de moltes vicisituds i d'una moció de censura, es va desbancar aquell govern que intentà enganyar al poble presentant els residus tòxics com l'única alternativa que tenim per sobreviure. Tot açò es va portar amb un total secretisme perquè “el poble de les Coves no estava madur per poder decidir” qüestions tan tècniques com aquesta. Recordem també la famosa Setmana Mediambiental en la qual intentaren “convéncer-nos” de lo bons que són els residus tòxics i lo poc tòxics que són.

  Bo. Arran d'aquell moviment multidudinari covarxí, va nàixer la Plataforma Antiabocador de RTP's i d'ella una Agrupació d'Electors, Junts pel Nostre Poble, que es presentà a les eleccions del 2007 aconseguint governar durant estos últims quatre anys amb l'ajut de tot el poble fent honor a la seua llegenda de “El nostre poble, la nostra responsabilitat”.

  Durant estos quatre anys hem intentat acomplir amb el programa electoral que dissenyàrem, hem procurat que totes aquelles qüestions que pensàvem que podrien tindre una repercussió per al futur del poble es decidiren en consultes populars (circuit del Mas de la Senyora, planta de biogàs), hem creat comissions participatives com a òrgans d'expressió on tot el món pot participar que s'han concretat amb consultes populars sobre les obres més adients dins del plan provincials, etc. etc. La crisi econòmica no ha permés que algunes de les actuacions, en un principi previstes, s'hagen pogut fer efectives, tot i això pensem que el poble ha fet molt i que se li ha de reconéixer.

  Des d'ací volem donar les gràcies i fer un homenatge al poble de les Coves, poble que ha estat capaç de remar en la mateixa direcció, ajuntar esforços i acceptar la responsabilitat de dirigir el seu propi destí.

  Gràcies a tots/es els/les covarxins/es per fer possible, amb la seua confiança i esforç, de les Coves un poble millor.